leady
Dovolená IT freelancerů: Jak si dopřát odpočinek i udržet stabilní příjem 

Dovolená IT freelancerů: Jak si dopřát odpočinek i udržet stabilní příjem 

05.08.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Být IT freelancerem není jen o flexibilitě a nezávislosti – je to životní styl plný možností a svobody. Ale jak si užít zaslouženou dovolenou, aniž by utrpěl váš příjem? Sepsali jsme několik zkušeností našich kontraktorů s tím, jak si jako IT freelancer chytře naplánovat volno, rozložit své síly a finance po celý rok a najít klienty, u kterých nevypustíte duši v nonstop režimu. 

Letos na jaře jsme se na LinkedInu ptali, jak freelanceři vnímají Velikonoce. Úleva z volna, nebo stres z dní, které nejdou fakturovat? Z různorodých odpovědí například vyplynulo, že zatímco někteří „pracují, protože man-days nepočkají“ (28 %), jiní si dovolí vypnout počítač, protože jim „nevadí, že nefakturují“ (41 %). Jak na to, abychom se na volné noze dlouhodobě cítili v rovnováze? 

Dilema IT freelancerů  

Každý, kdo pracuje na volné noze, potvrdí, že rozhodování mezi prací a dovolenou je skutečným oříškem. Na jedné straně je tu lákavá představa nekonečné svobody, na druhé straně tvrdá realita, že když nepracujete, tak nevyděláváte. Neustálá práce bez přestávek může vést k vyhoření a zdravotním problémům. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? 

Strategie pro efektivní plánování dovolené 

Klíčem k úspěchu je plánování. Freelancer potřebuje plán, stejně jako zaměstnanec. Nejen pracovní, ale i ten odpočinkový. Jak na to? 

  • Sezónní výkyvy v zakázkách. Všímejte si období, kdy máte méně práce. Možná jsou to letní prázdniny nebo vánoční svátky. Plánujte si volno v těchto obdobích, kdy vám stejně zakázky moc nepřibývají. Projekty, na které v TITANS outsourcujeme freelancery, v průměru trvají v řádech měsíců či let, a díky tomu je možné si čas během roku komfortně předem rozvrhnout. 
  • Finanční rezervy. Vytvořte si finanční polštář, který vám pokryje období bez příjmu. Pokud každý měsíc odložíte část svého výdělku, brzy budete mít dostatečnou rezervu na to, abyste si mohli bez stresu užít dovolenou. 

Finanční plánování pro freelance život 

Ve freelancingu se stejně jako v zaměstnání neobejdeme bez disciplíny – nejen v práci, ale i v hospodaření s penězi.  

  • Vytvořte si rozpočet. Sledujte své příjmy a výdaje. Mějte přehled o tom, kolik vyděláváte a kolik utrácíte. Pomůže vám to lépe plánovat a vytvářet rezervy.
  • Investujte do budoucnosti. Spoření a investice jsou klíčem k finanční stabilitě. I malé částky pravidelně odkládané vám mohou zajistit klidnou budoucnost. 
  • Nezapomeňte na pojištění. Zdravotní a životní pojištění vám pomohou klidněji spát. Nikdy nevíte, co se může stát. 

Najít správné klienty 

Najít klienty, kteří vám vyjdou vstříc s prostorem na nabrání nových sil, je snem každého freelancera. Není to nemožné, protože firmy si čím dál více uvědomují, že odpočinutý pracovník je produktivnější a spokojenější, a investují do odpočinku i u externích spolupracovníků. Dostanou pak kvalitní práci od odpočatého profesionála. Je to win-win situace.  
V TITANS našim kontraktorům pomáháme vyjednat u klientů co nejvýhodnější podmínky nejen finančně, ale právě i s ohledem na work-life balance.  

Praktické tipy pro plánování dovolené 

  • Komunikace s klienty. Nebojte se otevřeně komunikovat se svými klienty o potřebě dovolené. Většina z nich to pochopí a ocení vaši upřímnost. 
  • Delegování práce. Pokud je to možné, delegujte práci na kolegy nebo partnery. Technologie a nástroje pro správu času vám v tom mohou velmi pomoci. 
  • Nastavení automatických odpovědí. Během nepřítomnosti nastavte automatické odpovědi na e-maily a informujte klienty o své dovolené s dostatečným předstihem. 

Dovolená je nezbytná pro dlouhodobou produktivitu a zdraví každého člověka. Na volné noze někdy IT freelanceři podléhají mylnému dojmu, že volno nepotřebují a mohou si dovolit nonstop výkon. Stává se to juniorům i seniorům.  
 
V  TITANS pomáháme IT specialistům najít firmy, které nabízejí podporu v oblasti work-life balance a zajišťují tak lepší pracovní podmínky. Plánujte, spořte a nebojte se odpočívat. Vaše tělo i mysl vám za to poděkují. Pokud hledáte klienty, kteří si váží vašeho času a zdraví, jsme tu pro vás. Pomůžeme vám najít ty nejlepší spolupráce, abyste mohli být produktivní a zároveň odpočatí. Nejen přes léto. 
 
 

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kterým
jsme pomohli

482 900

Úspěšně dodaných
man-days