leady
Jak postavit agilní tým z IT freelancerů: tipy pro hiring manažery

Jak postavit agilní tým z IT freelancerů: tipy pro hiring manažery

22.09.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

V IT světě se projekty točí okolo dvou podstatných věcí: rychlosti a flexibility. Když potřebujete sestavit špičkový tým, který zvládne cokoliv, co na něj hodíte, agilní přístup je jednou z cest, které vás mohou dostat do cíle. A když do toho zapojíte dostatek kvalitních IT freelancerů, dostáváte kombinaci, která může přinést zázraky. 

Agilní přístup samozřejmě není jediná metoda, jak řídit projekty. Je ale velmi oblíbená a osvědčila se v mnoha formách díky své flexibilitě a rychlosti přizpůsobení se změnám. I přesto, že nemusí být vhodná pro každý projekt, při práci s IT freelancery často bývá ideální volbou. Dobrá IT recruitment agentura vám s tím už od začátku může pomoci.

Proč vůbec agile?

Agilní metodiky jako Scrum nebo Kanban jsou dnes v IT světě naprostý must-have. Zajišťují rychlé reakce na změny, transparentní komunikaci a efektivní práci. A co víc, když pracujete s IT freelancery, jejich flexibilní styl práce přirozeně zapadá do agilního přístupu. Takže než se ponoříte do výběru lidí, ujistěte se, zda váš projekt volá po agilitě a počítejte s ní už při nastavování spolupráce.

Stanovte si jasné cíle projektu

Žádný hrdina nevyrazí na výpravu bez mapy. Než začnete shánět lidi, musíte mít úplně jasno v tom, co váš projekt potřebuje. Jaké technologie jsou klíčové? Které role jsou nezbytné? A kolik máte času? Odpovězte si na tyto otázky, ať víte, kolik a jaké IT freelancery budete potřebovat. Hledáte Java vývojáře, DevOps borce nebo testery? Každá role vyžaduje jiný přístup.

Výběr těch správných hrdinů

Teď přichází ten hlavní krok. Potřebujete najít IT freelancery, kteří nejen zvládnou svou práci, ale taky zapadnou do vašeho agilního týmu. Technické dovednosti jsou základ, ale i soft-skills už dnes v podstatě můžeme považovat za “povinnou výbavu”. Dobrý IT freelancer musí umět komunikovat, přizpůsobovat se změnám a rychle reagovat na nové požadavky. Dejte jim šanci, ať vám ukážou nejen svůj kód, ale i způsob, jak přemýšlejí.

Při pohovorech se ptejte na jejich zkušenosti s agilními týmy. Mají s agilitou zkušenosti? Vědí, jak fungují stand-upy, sprinty a retrospektivy? A pokud ne, jsou ochotni se to rychle učit? 

Nastavení pravidel a očekávání

Jasně, agilní týmy jsou flexibilní, ale i flexibilita potřebuje pravidla. Jak budou probíhat sprinty? Jak často se budete potkávat? Stačí remote, nebo on-site? A jaká je zodpovědnost každého člena týmu? Dejte si záležet na tom, abyste měli jasně nastavenou komunikaci, například přes nástroje jako Slack, Jira nebo Trello. Klíčem k úspěchu je pravidelný kontakt, ale bez zbytečného mikromanagementu.

Tip: Pokud pracujete s lidmi z různých časových zón, stanovte si pevné časy pro klíčové meetingy, aby se všichni mohli účastnit. A nezapomeňte na pravidelné retrospektivy, kde můžete zhodnotit, co fungovalo a co ne.

Integrace a kontinuální zlepšování

I ti, kteří jsou povahou spíše uzavření a nehrnou se do komunikace, potřebují být naplno součástí týmu. Buďte transparentní, mějte plán a v komunikaci své lidi zapojte do všech fází projektu. Týmová chemie je důležitá, i když spolupracujete na dálku. 

Agilita navíc není jednorázová věc. Neustále se učíme, zlepšujeme a přizpůsobujeme. To samé platí i pro váš tým. Využívejte retrospektivy k tomu, abyste zjistili, co můžete vylepšit. IT freelanceři jsou skvělí v tom, že přináší různé zkušenosti z jiných projektů, a často mají pohled zvenčí, který může být neocenitelný. Využijte toho!

Dlouhodobé vztahy

Úspěšná spolupráce s freelancerem nemusí končit s odevzdáním projektu. Udržujte kontakty dál a budujte dlouhodobé vztahy. Když se osvědčí, není důvod, proč byste je neměli znovu povolat na další projekt a tím ušetřit náklady na další hiring a onboarding. Tito lidé se jednoduše mohou stát stálou součástí vaší externí “super síly”.

IT freelanceři od TITANS nejsou jen najatí experti – jsou to hrdinové, kteří s vámi dovedou vaše IT projekty k úspěchu. My jsme tu proto, abychom vám pomohli vybrat ty správné a postavit tým, který funguje. Ozvěte se, v databázi máme 31 000+ expertů a s výběrem můžeme začít klidně dnes.

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

666

Klientů, kterým
jsme pomohli

492 921

Úspěšně dodaných
man-days