leady
5 filmových pecek o IT lidech a freelancerech, které možná neznáte

5 filmových pecek o IT lidech a freelancerech, které možná neznáte

20.10.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Pojďme si dát pauzu od kódování nebo stavění IT týmů a na chvíli zabrousit do světa filmu. Hrdinové těchto méně známých snímků a seriálů vám budou blízcí – jsou to ajťáci, hackeři, nebo IT freelanceři, kteří řeší životní profesní výzvy. Ať už jde o superinteligentní systémy, revoluce v IT, nebo o záchranu světa (či alespoň vlastního života), tyhle kousky by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti.

The Circle (2017) – USA

Ve světě, kde všechno sleduje někdo jiný, je důležité vědět, komu důvěřovat. Emma Watson se tu ocitá v roli mladé ajťačky, která začne pracovat pro gigantickou IT společnost, kde technologie ovládá úplně všechno – od našich nákupů až po naše životy. Postupně ale objevuje, že sledování není jen o bezpečnosti, a že firma, pro kterou pracuje, má daleko temnější záměry. 

Proč to vidět? Chytře zpracované téma o vlivu technologií na naše soukromí – něco, co v dnešní době rezonuje snad každým IT profesionálem. Navíc Tom Hanks v trochu netradiční roli!

Who Am I: Kein System ist sicher (2014) – Německo

Hackerská jízda evropského formátu, kterou prostě musíte vidět. Benjamin, klasický introvert a ajťák, se spojí s partou hackerů a rázem jsou uprostřed něčeho mnohem většího, než si představovali – v hledáčku tajných služeb. Film hraje na notu psychologie hackování a toho, co to znamená být „neviditelný“ v digitálním světě. Zkrátka něco, co chytne každého, kdo tráví víc času u klávesnice než v kavárně.

Proč to vidět? Temná atmosféra, překvapivý děj a hlavně – tenhle film vás přinutí přemýšlet o tom, co všechno se dá s IT dovednostmi udělat (a nemyslíme tím jen čistý kód).

Eagle Eye (2008) – USA

Když vás superinteligentní systém zatáhne do hry, kterou jste nechtěli hrát, může jít o život. Jerry Shaw, obyčejný týpek, se ocitá uprostřed série operací, které řídí umělá inteligence. A jakmile ji jednou probudíte, není cesty zpět. Technologický thriller, který je pořád aktuální, zvlášť v době, kdy AI a její vliv na naše životy vyvolávají čím dál větší diskuse.

Proč to vidět? Film ukazuje, co se stane, když AI dostane až příliš velkou moc – ideální pro ty, co chtějí trochu zamyslet nad tím, co vlastně kódíme.

Halt and Catch Fire (2014–2017) – USA (seriál)

Tohle je seriál, který si každý ajťák zamiluje. Vraťte se do 80. let a sledujte, jak začíná revoluce v IT. Čtyři hlavní postavy se snaží prorazit na poli osobních počítačů, a později internetu. Všechno, co IT svět dnes znamená, tu začíná. A i když nebudete úplně milovat styl 80. let, rozhodně oceníte drama, rivalitu a neuvěřitelnou vášeň pro technologie, která z postav sálá.

Proč to vidět? Tohle je prostě základní kámen každého technologického nadšence. Uvidíte, jak to všechno začalo, a třeba vás to ještě víc nakopne k tomu změnit svět (nebo alespoň dokončit ten rozdělaný IT projekt).

Debug (2014) – Kanada

Na vesmírné lodi, kde všechno selhalo, zůstanete odkázáni jen na své schopnosti. Skupina mladých hackerů je poslána na opuštěné plavidlo, aby opravili chyby v systému. Co ale nečekají, je přítomnost umělé inteligence, která rozhodně nemá v plánu spolupracovat. Sci-fi thriller, kde se hackeři snaží přežít střet s AI v prostředí, kde je každá chyba smrtelná.

Proč to vidět? Hackerská atmosféra ve vesmíru? To musíte vidět! Pokud máte rádi sci-fi a ještě k tomu IT, tohle je ideální kombinace.

Až zrovna nebudete ponořeni do kódu nebo zaměstnáni stavěním dalšího velkého IT projektu, dejte si pauzu a některý z těchto filmů si pusťte. Hrdinové jsou ze světa IT jako my – řeší problémy, bojují s technologiemi, a občas i s realitou. A kdo ví, třeba najdete inspiraci pro svůj další kódovací maraton.

A pokud pro něj potřebujete najít ten správný IT tým nebo parťáky, ke kterým se přidat, jsme tu v TITANS pro vás! O outsourcingu IT služeb sice netočíme filmové trháky, ale zato v něm denně žijeme.

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

666

Klientů, kterým
jsme pomohli

492 921

Úspěšně dodaných
man-days