leady
10 nástrojů pro efektivnější práci na projektech

10 nástrojů pro efektivnější práci na projektech

01.07.2024
6 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

V profesním životě každého IT uživatele dříve či později přijde chvíle, kdy potřebuje zefektivnit práci na projektech. Softwarové nástroje s užitečnými funkcemi se stále zlepšují a průběžně se nabízí otázka, jestli využíváme ty nejvhodnější. V TITANS jsme vyrostli na praktických zkušenostech a máme slabost pro inovace, takže jsme zvědaví, kdo co využívá a jak mu to funguje.
Nástroje jako Trello, JIRA, Canva zná téměř každý. My jsme se zaměřili na několik ověřených, ale méně běžných, které denně usnadňují práci mnoha lidem v naší síti.

Vybrali jsme pro vás 10 různorodých aplikací, které ve své práci na projektech někdo ve světě TITANS s oblibou využívá, a doplnili jejich seznam o praktické tipy.

Malwarebytes

Jde o všeobecně známý antimalwarový nástroj používaný pro práci na projektech kyberbezpečnosti po celém světě. Vyniká v tom, že odstraňuje i náročný a velmi odolný malware, který mají jiné antivirové softwary tendenci přehlédnout. Kromě toho je vybaven chytrou technologií známou jako Chameleon, která zabraňuje tomu, aby se jakýkoliv malware modifikoval.

Praktický postřeh očima Titánů: Jednou z nejlepších vlastností Malwarebytes je jeho schopnost běžet paralelně s jinými antivirovými programy, aniž by došlo ke konfliktu nebo zpomalení systému. Přitom dokáže odhalit a odstranit hrozby, které jiné nástroje přehlédnou.

Recuva

Recuva vám přijde vhod, když řešíte kritickou ztrátu dat. Obnovuje rychle a s vysokou úspěšností vymazané soubory. Navíc má uživatelsky velice komfortní rozhraní. Svou práci umí dělat nejen z pevných disků, ale také z přenosných zařízení, jako jsou USB disky a SD karty.

Praktický postřeh očima Titánů: Funkce “Deep Scan” vám dokáže prohledat disk hlouběji než standardní scan, což zvyšuje šanci na nalezení a obnovu souborů, které jste si smazali.

CCleaner

Tento program se často nazývá „Crap Cleaner“, a to z dobrého důvodu: odstraňuje staré, nepodstatné a dočasné soubory ze systému. S jeho pomocí uvolníte více místa na pevném disku, čímž svůj počítač zrychlíte a zefektivníte jeho práci.

Praktický postřeh očima Titánů: Skvělou vlastností CCleaner je, že obsahuje i přenosnou verzi, díky které ho můžete umístit například na externí pevný disk, připojit ho a skenovat počítače bez potřeby nové instalace.

Slack

Podle samotné značky Slack je jejich nástroj mezi firmami tak populární, že ho na spolupráci používá 80 % společností z žebříčku Fortune 100. Pravda je, že tahle aplikace nabízí komfortní chatování veřejně i soukromě v rámci týmů. Je přehledná a uživatelsky přívětivá. Jedním z jejích největších přínosů je integrace s dalšími nástroji a službami, které běžně používáme. Například propojení s Trello umožňuje sledovat úkoly přímo z rozhraní Slacku.

Praktický postřeh očima Titánů:
Slack navíc nabízí boty, které automatizují běžné úkoly, jako je zasílání denních reportů nebo připomenutí důležitých schůzek. Díky tomu může být váš tým informován v reálném čase a nemusíte přepínat mezi aplikacemi.

Dropbox

Obáváte se ztráty údajů? Se službou Dropbox jsou všechny v bezpečných rukou. Software používá pokročilé techniky šifrování a automaticky zálohuje údaje, takže zůstanou na serverech i v případě, že je ztratíte v primárním zařízení. Vaše poslední úpravy se také automaticky synchronizují, čímž se zajistí, že budete mít k dispozici svou nejnovější práci, i když se přihlásíte z nového zařízení.

Praktický postřeh očima Titánů: Jednou z největších výhod Dropboxu je jeho funkce selektivní synchronizace, která vám umožní zvolit, které složky chcete mít uložené na pevném disku a které pouze v cloudu. Skvělá je také funkce verzování souborů, která umožňuje vrátit se k předchozím verzím dokumentů, což je užitečné při revizích a obnově ztracených dat.

Opera

Pokud hledáte intuitivní webový prohlížeč, který disponuje robustními funkcemi zabezpečení a ochrany soukromí, Opera je pro vás ta pravá. Má zabudovanou VPN, která účinně skrývá vaši IP adresu, disponuje praktickým šetřičem baterie a urychluje komunikaci prostřednictvím funkce zpráv na bočním panelu.

Praktický postřeh očima Titánů: Funkce integrovaného blokování reklam a sledovacích skriptů vám zrychlí načítání stránek a také ochrání vaše soukromí při prohlížení webu. Díky tomu nebude mít ani samotný prohlížeč tušení o tom, co hledáte.

GitHub

Jde o jednu z nejlepších platforem pro sdílení kódu mezi vývojáři. Umožňuje ukládat, sledovat a spolupracovat ve vývoji digitálních produktů v reálném čase. GitHub navíc může sloužit jako centrum vaší osobní značky, kde můžete sdílet svůj profil jako životopis nebo portfolio a prezentovat svou práci.

Praktický postřeh očima Titánů: GitHub oceníte také jako nástroj pro spolupráci a pro automatizaci vývojových procesů. Jednou z klíčových funkcí je GitHub Actions, která umožňuje nastavit CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment) pipeline pro konkrétní projekty. Každý nový kód je tak automaticky testován a nasazen, což vám výrazně zkracuje čas potřebný k uvedení nových funkcí do produkce. Kromě toho možnosti pull requestů a code reviews pomáhají udržovat vysokou kvalitu kódu a usnadňují spolupráci mezi vývojáři, ať už pracují kdekoli na světě.

Adobe After Effects

Využívají ho profesionální vývojáři her, filmoví tvůrci, designéři a další umělci. Ale hodí se i běžnému pokročilému uživateli jako jeden z nejvšestrannějších softwarů na úpravu pohyblivé grafiky a vizuálních projektů. Nadchne vás při tvorbě vysoce kvalitních efektů a animací, třeba k vylepšení marketingových materiálů a prezentací.

Praktický postřeh očima Titánů: Jednou z jeho pokročilých funkcí je možnost skriptování pomocí jazyka Adobe ExtendScript, což umožňuje automatizovat opakující se úkoly a vytvářet komplexní animace rychleji a efektivněji. Navíc se dá integrovat s dalšími Adobe nástroji, jako je Photoshop a Illustrator, a využije tak i jejich grafické prvky.

Visual Studio Code

Visual Studio Code využívají developeři jako nenáročný, ale výkonný editor zdrojového kódu. Podporuje vývoj ve více programovacích jazycích a nabízí celou řadu rozšíření a integrací.

Praktický postřeh očima Titánů: Oceňujeme užitečná pokročilá rozšíření jako Prettier pro automatické formátování kódu a ESLint pro zajištění konzistence kódovacího stylu. Funkce integrovaného terminálu umožňuje spouštět příkazy přímo z editoru, což šetří čas a zvyšuje efektivitu. A funkce Live Share zase umožňuje spolupracovat v reálném čase a hladce komunikovat o běžících projektech.

Confluence

Confluence je nástroj, který umožňuje týmům vytvářet i sdílet projekty a spolupracovat na nich v centralizovaném pracovním prostoru, čímž zvyšuje jejich míru produktivity. Funguje jako centrální úložiště znalostí a dokumentace. Jednou z jeho nejužitečnějších funkcí je možnost vytváření a sdílení dynamických stránek, které obsahují text, tabulky, obrázky a další multimediální prvky. Tímto způsobem se dá snadno spravovat projektová dokumentace, sdílet návody a postupy nebo zaznamenávat poznámky ze schůzek.

Praktický postřeh očima Titánů: Chytrá integrace s aplikací JIRA umožňuje v práci na projektech propojit dokumentaci přímo s úkoly a projekty a mít všechny relevantní informace vždy na dosah. Navíc využívá šablony a makra, která pomáhají rychle a efektivně vytvářet standardizované dokumenty.

Pokud také rádi objevujete nové možnosti v IT světě a zkoušíte různé nástroje, jste náš člověk. Přidejte se k více než 31 000 IT expertů v titánské databázi a vyberte si IT projekt, který vás posune profesně o další úroveň výš. V TITANS věříme, že sdílení znalostí a spolupráce jsou klíčem k úspěchu. Zaregistrujte se u nás a staňte se součástí komunity, která pracuje na top IT projektech pro nejlepší klienty.

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

666

Klientů, kterým
jsme pomohli

492 921

Úspěšně dodaných
man-days