leady
5 šikovných aplikací pro tvorbu CV

5 šikovných aplikací pro tvorbu CV

23.06.2024
6 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

Tu otázku dostáváme v outsourcingu IT služeb stále častěji: „Stačí poslat odkaz na LinkedIn profil, nebo je stále nutné mít tradiční CV?“ Titánská odpověď zní: „Buď připraven a měj po ruce obojí.“ Na mnoho volných IT pozic sice už dnes stačí kvalitní linkedinový profil, většinou je však dobrý životopis pořád základem toho, abyste získali projekt nebo práci, o kterou stojíte. K nám do TITANS se sice “CVčka” dostávají už v hotové podobě, ale rádi hledáme cesty, jak vám práci s nimi ulehčit. Dali jsme proto recruiterské hlavy dohromady a spojili zkušenosti s umělou inteligencí. Výsledkem je výběr 5 šikovných online nástrojů pro tvorbu CV s jejich výhodami a nevýhodami.  

Proč vlastně LinkedIn pokaždé firmám nestačí? Nabízí sice komplexní pohled na kandidáta, ale může mít své mouchy při systematickém vyhodnocování. Ať se jedná o krátkodobý IT projekt, nebo práci na HPP, umožňuje klasický životopis personalistům snadno najít klíčové informace a lépe porovnávat uchazeče. Ale hlavně, do životopisu můžete doplnit konkrétnější informace o svých minulých pozicích, které z mnoha důvodů nechcete prezentovat veřejně na síti. Řada firem má navíc stále zavedené interní procesy, které vyžadují tradiční dokumenty. CV je v nich ve výběrovém řízení považováno za “must have”.

Které online nástroje vám tedy mohou pomoci sestavit životopis, který zanechá dojem a odliší vás od ostatních?

Zety

Zety oceníte, pokud nemáte moc zkušeností a hledáte průvodce krok za krokem. Můžete si tu s minimálním úsilím vytvořit CV, které vás důstojně odprezentuje. Bez oslnivých efektů navíc, ale profesionálně a srozumitelně.

Výhody:

  • Průvodce krok za krokem v každé fázi tvorby CV.
  • Automatické formátování.
  • Nadstandardně variabilní šablony.

Nevýhody:

  • Omezený počet bezplatných šablon.
  • Většina kvalitních šablon je tu dostupná pouze pro platící uživatele.
  • Pro uložení a stažení CV je nutná registrace.

Vychytávka, kterou určitě vyzkoušejte:
Jednu specialitu Zety přece jen má: práci s klíčovými slovy. Podle toho, na jakou pozici se hlásíte, vám navrhne, jaká slova v životopisu doplnit a do kterých sekcí. Otestovali jsme to na pozici IT team leader a nástroj nám doporučil nezapomenout na leadership, project management, technical skills, communication, problem solving nebo reporting, a k tomu konkrétní sekce, kam výrazy doplnit. Živé personalisty, kteří životopis v prvním kroku často v rychlosti “scanují”, tak snadněji zaujmete a také lépe projdete přes ATS (Applicant Tracking Systems), které mnoho velkých společností používá.

Resume.com

Resume.com je pro vás perfektní volbou, pokud hledáte bezplatný nástroj pro tvorbu CV s jednoduchým rozhraním a možností exportu do různých formátů. Rychle a bez nákladů vám vytvoří základní formu životopisu.

Výhody:

  • Zcela zdarma, bez skrytých poplatků.
  • Jednoduché rozhraní.
  • Možnost exportu do různých formátů, včetně pdf a wordu.

Nevýhody:

  • Méně profesionální designy.
  • Některé šablony mohou působit zastarale.
  • Menší flexibilita v úpravách designu.

Vychytávka, kterou určitě vyzkoušejte:

Tenhle nástroj vám text životopisu okamžitě upraví. Přímo když píšete, vám pod rukou navrhuje vylepšení, aby se HR lidem o vašich zkušenostech a dovednostech dobře četlo.

VisualCV

Pokud chcete vytvořit moderně vypadající CV, jste u VisualCV na správné adrese. Je to nástroj ideální pro profesionály, kteří chtějí své zkušenosti prezentovat inovativním způsobem.

Výhody:

  • Interaktivní šablony.
  • Přehledná statistika – umožňuje sledovat, kolikrát bylo CV otevřeno a prohlédnuto.
  • Možnost importu informací ze sociálních sítí – například z LinkedIn.

Nevýhody:

  • Vyšší cena. Plná verze s pokročilými funkcemi je poměrně drahá.
  • Komplexnější rozhraní může být pro začátečníky složitější na ovládání.

Vychytávky, které určitě vyzkoušejte:
Můžete si tu vytvořit vlastní URL pro uložení svého CV. Například visualcv.com/vasejmeno. Vypadá to pak profesionálně a odkaz se snadno sdílí. A ještě něco lepšího – VisualCV nabízí prvek “časová osa”, na kterém se dá znázornit vaše kariérní cesta. Obrázek často vypoví víc a rychleji než spousta slov.

CV generované přímo z LinkedIn

Tento přístup můžete zvolit, pokud chcete rychle vytvořit CV bez nutnosti manuálního zadávání údajů, a zároveň máte dobře udržovaný LinkedIn profil. Nezapomeňte si však vygenerované CV pečlivě prohlédnout a případně upravit, abyste si byli jisti, že obsahuje jen ty informace, které jste do něj z LinkedIn chtěli přenést.

Výhody:

  • Rychlost a jednoduchost. Automatické generování CV z LinkedIn profilu šetří čas a eliminuje potřebu manuálního zadávání údajů.
  • Aktualizace v reálném čase. Jakmile upravíte svůj LinkedIn profil, změny se mohou okamžitě promítnout do vašeho CV.
  • Standardizace formátu. CV generované přímo z LinkedIn má jednotný a profesionální vzhled, čímž můžete personalistům usnadnit jeho čtení a porovnávání.

Nevýhody:

  • Omezené možnosti přizpůsobení. Méně flexibilní možnosti úpravy designu a obsahu ve srovnání s nástroji přímo určenými pro tvorbu CV.
  • Závislost na LinkedIn. Kvalita a přesnost vašeho CV je přímo závislá na úplnosti a správnosti informací ve vašem LinkedIn profilu.
  • Možné problémy s formátováním. Automaticky generované životopisy mohou mít problémy s formátováním, které budete potřebovat dodatečně upravit.

Vychytávka, kterou určitě vyzkoušejte:

V “linkedinovém” CV můžete maximálně využít to všechno užitečné, co umí LinkedIn sám. Vkládat odkazy na projekty, multimediální obsah, doporučení od kolegů… Díky tomu, že tohle generované CV má standardizovaný formát, nemusíte si lámat hlavu s vlastním designem a úpravami, takže o to víc času můžete věnovat detailům v popisech.

Canva

Canvu většinou známe jako šikovný grafický nástroj. Je ale také ideální volbou, když si chcete snadno vytvořit atraktivní a profesionálně vypadající CV pomocí intuitivního drag-and-drop rozhraní. Nabízí širokou škálu šablon a můžete si tu integrovat vlastní grafiky a další prvky.

Výhody:

  • Jednoduché používání.
  • Intuitivní drag-and-drop rozhraní, které je ideální i pro začátečníky.
  • Široký výběr šablon.

Nevýhody:

  • Větší časová náročnost při úpravách – zvlášť pro začátečníky.
  • Některé šablony a grafiky jsou placené.

Vychytávky, které určitě vyzkoušejte:
Pohrajte si naplno s grafickými možnostmi Canvy. Infografiky, ikony… možností jsou stovky a vaše CV bude zaručeně odlišné od ostatních. Co třeba kreativní koláž z vašich dovedností a schopností? Bát se nemusíte ani dynamických prvků – animací a videa. Canva je má ráda a pomůže vám s nimi.

Nejlepší je mít obojí

Chcete být dobře připraveni na nabídku, která může přijít třeba zítra? Investujte čas do péče o svůj LinkedIn profil i profesionální CV. Přináší to hned několik výhod. LinkedIn vám umožňuje okamžitě sdílet profesní historii a síťovat, zatímco o CV budete při přihlášení na konkrétní IT projekt nebo HPP pozici tak jako tak požádáni. Váš životopis může být v konkurenci s ostatními stále vaší nejsilnější zbraní. Pokud ho máte navíc doplněný kvalitním, profesionálním a aktuálním LinkedIn profilem, rovnou se pro personalisty stáváte kandidátem – profesionálem, který jim významně usnadňuje výběr na pohovor.  

Dobrá zpráva na závěr? Jako kontraktor TITANS máte od našich recruiterů vždy podporu a konzultaci pro tvorbu CV po ruce. Společně ho doladíme tak, aby oslovil konkrétního klienta, a spolu s tím vám pomůžeme s přípravou na pohovor. Vyberte si z naší aktuální nabídky volných IT projektů nebo prací na HPP a můžeme se do toho pustit!

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

661

Klientů, kterým
jsme pomohli

482 900

Úspěšně dodaných
man-days