leady
Hiring lidí 50+: proč je to ve firmách téma? 

Hiring lidí 50+: proč je to ve firmách téma? 

15.07.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

“Ten bude pomalý, radši vezmem mladšího,” řekne si při listování přijatými životopisy leckterý hiring manažer při pohledu na rok narození 1973. “Konečně někdo stabilní a zkušený,” napadne druhého. Tak či tak, věk je při náboru téma a bylo by naivní tvářit se, že ne. Podstatné je, jak nad ním přemýšlíme a jak ho ve firmách dokážeme využít ve prospěch efektivity a úspěchu. I my v TITANS máme v databázi IT experty všech věkových kategorií a při projektech s klienty o tom čas od času diskutujeme. Pojďme se tématu podívat pod pokličku. 

S postupným stárnutím produktivní populace západního světa rezonuje téma věku globálním HR světem. V jednom z článků amerického Forbesu se dokonce řeší, že téma může vést i k nechtěné pozitivní diskriminaci. Zkrátka… nic není černobílé. 

Předsudky, nebo skutečná rizika? 

Co vlastně reálně některé manažery při náboru starších uchazečů brzdí? Nejčastěji zmiňují: 

  • nižší flexibilitu,
  • omezenou ochotu přijímat změny v technologických oborech, 
  • menší pochopení pro mladší lidi v týmu a jejich svět, 
  • vyšší riziko nemocnosti
  • a také požadavky na finanční ohodnocení vyplývající ze seniority. 

(Někdy i nekompatibilitu s “party mindsetem”, ale otázku volného času pojďme v tuto chvíli nechat stranou.)  

Ať už si o těchto bodech myslíme cokoliv, rozhodování mnoha manažerů při náboru jimi mohou být ovlivněna. Vědomě, či podvědomě. Konec konců, racionální úvahou i zkušenostmi dojdeme k tomu, že s rostoucím věkem pravděpodobnost těchto bodů skutečně roste. Jde jen o to, jak moc, jak u koho a zda na tom náhodou není i něco pozitivního… 

Druhá strana mince: zkušenosti a stabilita 

A jaké důvody uvádějí ti, kteří o sobě říkají, že se věkové diverzity v týmu nebojí nebo ji dokonce záměrně vytvářejí? Zeptali jsme se v titánské síti IT freelancerů, zaměstnanců i klientů a nejčastěji jsme se dozvěděli, že u specialistů i manažerů vyššího věku oceňují: 

  • stabilitu a rozvahu, kterou mohou přenášet na celý tým, 
  • bohaté zkušenosti, získané časem, překonanými překážkami a zvládnutými projekty, 
  • loajalitu, protože si umí vážit jistoty a kvality vztahů, 
  • jiné pohledy, často překvapivě vedoucí k inovativním řešením, 
  • připomínku toho, že ne každé loňské řešení je zastaralé a nefunkční. 

Co teď s tím? Jde v jednom uchazeči najít jen kvality z druhého seznamu? Potřebujeme je skutečně pro rovnováhu v každém týmu, nebo si vystačíme i se 100% “mládím a dynamikou”? Příručky neexistují, správná řešení také ne. Nezbývá než vystačit si se zkušenostmi a rozvahou. 

Chvála selského rozumu 

Je logické, že v IT recruitmentu nejčastěji pracujeme s uchazeči 25–45 let. Nabízíme ale na projekty i zkušené borce 50+ (i 55+) a tam pak na téma věku v diskusi s klientem může dojít. Titánský Sales Consultant Daniel Leitner říká: “Podporuju klienty v tom, aby vybírali podle osobnosti, ne podle věku. Může to mást. Někteří kandidáti blížící se šedesátce hravě strčí vitalitou a inovativností do kapsy leckterého třicátníka. I když rozumím obezřetnosti při hiringu, tak přijít o kvalitního člověka na základě data narození mi přijde velká škoda.” 

Ve skutečnosti nakonec nejde o to, hledat, kdo má pravdu. Dokázali bychom najít příběhy týmů, kterým se hiring IT experta se starším rokem narození vyplatil a rádi vyprávějí o jeho přínosu pro celý projekt nebo o tom, jak ho zapojili do mentoringu a rozvoje mladších kolegů. Stejně jako bychom snadno objevili případy, kdy došlo k opaku. K různým výsledkům bychom však došli i u energických dvacátníků.

V TITANS nám jde o osobnost. Ne o věk 

Vším, co v TITANS děláme, chceme přispívat k překonávání předsudků. Otevírat debatu a inspirovat. Ať se jedná o podporu IT hrdinek – žen, nebo o připomínání, že přínos člověka nezávisí na věku. V IT, marketingu, obchodě… nikde.  
Ostatně z naší nedávné LinkedIn ankety na toto téma vyplynulo, že s tématem diskriminace má osobní nebo zprostředkovanou zkušenost většina našich respondentů. Mimochodem, jak na stejné síti poznamenal jeden z diskutujících, s rostoucím věkem zkušených IT expertů se podobné otázky již brzy budou řešit i pro kategorie 60+ a 70+. Takže venku z toho jen tak nebudeme. 

V TITANS věříme v jedinečnost každého člověka a svobodu – to stejné podporujeme i u našich kontraktorů, když je doporučujeme na konkrétní IT projekt. Ať už je vám třicet, padesát nebo víc, věříme, že každý má co nabídnout, pokud dělá svou práci 🖤 a na maximum. Stejně tak, pokud jste naším klientem, doporučíme vám osobně prověřené uchazeče, kteří se na váš IT projekt nejlépe hodí osobnostním profilem i zkušenostmi. Výběr už je na vás. 

  

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

661

Klientů, kterým
jsme pomohli

482 900

Úspěšně dodaných
man-days