leady
Proč si hledat IT projekty přes agenturu 

Proč si hledat IT projekty přes agenturu 

19.07.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

IT freelanceři často řeší dilema: hledat si zakázky sám, nebo využít agenturu? Zatímco někteří mají jasno hned, jiní potřebují obě možnosti vyzkoušet, aby zjistili, co je pro ně lepší. V TITANS jsme za více než 10 let na trhu ověřili, že spojení s agenturou vám může přinést nejen flexibilitu a rozmanitost, ale také řadu dalších výhod, které nejsou na první pohled vidět. Pojďme si je shrnout a také se podívat na to, jak se vyhnout úskalím, která vás mohou potkat.  

Flexibilita a zkušenosti  

Dobrá agentura má široké portfolio klientů. Banky, automotive, výrobní firmy, e-commerce… Umožní vám vybrat si obor, který vás zajímá, a postupně nabírat zkušenosti napříč ekonomickým spektrem v krátkodobých i dlouhodobých projektech. Někomu je bližší „změnit vzduch“ po 6 měsících, někdo raději zakotví na dva roky. Možnost flexibilní volby je jednou z nejsilnějších karet, které máte s agenturou v ruce.  

Větší finanční jistota 

Pokud máte za parťáky profesionály, kteří umí v IT recruitmentu chodit, těžko se vám stane, že zůstanete bez projektu. Agentura ví, kdy vám končí kontrakt u stávajícího klienta, a včas s vámi začne řešit, „co dál“. Kam byste chtěli směřovat? Jaké technologie nebo obor vás lákají? Podle toho vám nabídne nové projekty a podpoří vás, abyste hladce přešli z jednoho na druhý. Nebo si dali time off s jistotou, že víte, kdy a kam profesně pokračujete. To celé vám ušetří čas a energii vynaložené na hledání nových příležitostí, navíc odměna za man-day vyjednaná zkušenou agenturou bývá mnohdy vyšší, než když za sebe jedná IT freelancer sám. Dokonce i s přihlédnutím k marži, kterou za vás agentura získá. 

Díky vyjednávací síle agentury navíc u klienta často získáte bonusy, na které byste v samostatném vyjednávání nedosáhli – placený čas na rozvoj, vzdělávání nebo bonusy za spolehlivé dodávání služeb. 

Profesní růst  

Může to znít jako klišé. Všichni se přece rozvíjejí a rostou. Realita však bývá různá. Dobrá agentura vám doporučí nebo i zajistí školení a certifikace ve vašem oboru, často zdarma nebo za zvýhodněné ceny. To vás podpoří, abyste nezůstali na místě. Kdo zná realitu života na volné noze, ví, jak snadné je dostat se do zajetých kolejí deadlinů a zapomenout na svůj vlastní rozvoj. S podporou za zády můžete snadněji růst a stát se ještě silnějším hrdinou IT světa. Navíc, každý nový projekt je příležitostí rozšířit své dovednosti a obohatit portfolio. S každou zvládnutou výzvou vaše hodnota na trhu práce roste a zkušený recruitment partner vás na příští projekt dokáže zase o level výhodněji prodat. 

Úskalí? Dá se jim vyhnout 

Navzdory všem výhodám, které spolupráce s IT recruitment agenturou přináší, můžete narazit na několik nečekaných výzev. Právě v těchto okamžicích se projeví, jak kvalitní agenturu jste si zvolili. Bude vám schopná pomoci překážky překonat? Klíčovou roli hraje především její osobní přístup a skutečný zájem o vás. To můžete vyhodnotit už při prvních schůzkách nebo náborovém procesu. Cítíte skutečný zájem a péči? Dobrá zpráva. Někde to skřípe a o vás zas až tak nejde? Rychle pryč! 

Ověřujte si reference 

Začněte tím, že si agenturu důkladně prověříte. Ptejte se na reference, čtěte recenze a nebojte se kontaktovat předchozí klienty. Zjistěte, jak agentura řeší problémové situace a jakou podporu nabízí při hledání nových projektů. Naši klienti často zmiňují, že právě tato podpora a individuální přístup jsou to, co je u TITANS nejvíce oslovilo. 

Aktualizujte informace o sobě 

Každý projekt může skončit, každá spolupráce s klientem se může zadrhnout. Dobrá agentura vás v tom nenechá, pravidelně aktualizuje vaše portfolio a pružně vás dokáže nabídnout do otevřených projektů. Na své straně můžete průběžně ověřovat, že mají aktuální informace o vašich zkušenostech a že jste se svým recruiterem ve spojení.  

Ptejte se raději víc než míň 

Komunikace je alfou a omegou každé spolupráce. Zvlášť pokud se zapojujete do týmu na dálku, je klíčové mít jasně definované komunikační kanály a pravidla. Dobrá agentura vám nejen usnadní onboarding do týmu, ale také zajistí, že budete mít všechny potřebné informace a podklady včas. Care oddělení ověří, zda jste propojeni s týmem a plně integrováni do projektového procesu. Bez efektivní komunikace může i ten nejslibnější projekt narazit na nepřekonatelné překážky. Proto se nebojte ptát a raději komunikujte víc, než abyste riskovali nedorozumění. 

Vy na prvním místě. O to tu jde 

Vyberte si agenturu, která je angažovaná ve vašem rozvoji, nabízí školení a podporu, a pravidelně vás informuje o nových možnostech a projektech. Zvažte své dlouhodobé cíle a zjistěte, zda vám jich spolupráce s vybranou agenturou pomůže dosáhnout. Pokud hledáte prostor s osobním přístupem a skutečným zájmem o váš růst, jste v TITANS správně.  

Máme 10+ let zkušeností s tím, jak vás provést administrativními a vyjednávacími procesy při výběru toho nejlepšího IT projektu, který vám sedne. Naším cílem je, aby každý IT freelancer, který s námi spolupracuje, věděl, že je v dobrých rukou a dostává pro sebe ty nejlepší příležitosti na trhu. 

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

666

Klientů, kterým
jsme pomohli

492 921

Úspěšně dodaných
man-days