leady
Zpátky do rytmu: 5 tipů, jak se nastartovat po dovolené

Zpátky do rytmu: 5 tipů, jak se nastartovat po dovolené

01.09.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Dovolená je za námi, ale hlava nám pořád říká, že by to chtělo ještě jeden den na pláži, než se ponoříme zpět do světa kódů, meetingů a nekonečných deadlinů. Chápeme. Návrat do pracovního rytmu může být tvrdší než řešení nečekaného bug fixu v pátek odpoledne. Americký Forbes píše o tom, že nechuť do práce je po prázdninách obvyklý fenomén, se kterým se více či méně potýká každá firma. Ale nebojte, i v dynamickém světě IT freelancingu a leadershipu IT týmů se dá přistát zpátky na zem s lehkostí. Připravili jsme pro vás 5 tipů, jak se dostat zpět do sedla a nastartovat pracovní tempo rychleji než váš oblíbený skript.

1. Nepřepalte start

Vrhnout se zpátky do práce s vervou marvelovského Hulka, který rozbíjí vše, co mu přijde do cesty, zní sice lákavě, ale radši zůstaňte nohama na zemi. Po návratu z dovolené si první den naplánujte tak, abyste se neztratili v záplavě e-mailů a priorit. Zkuste si nejdřív urovnat myšlenky, rozdělit úkoly a rozhodnout, co opravdu nesnese odklad. Ne nadarmo se říká, že pomalý start vyhrává maraton. Nejen v IT freelancingu je rozvaha vlastnost, která vás dostane daleko. U nás v TITANS – v outsourcingu IT služeb platí to stejné.

2. Krátká pauza – parťák pro efektivitu  

Znáte ten pocit, když se po obědě začnete měnit v pracovního zombíka? Přestávky nejsou jen pro slabochy – jsou to takové mikroresety vaší mysli. Zvlášť po dovolené, kdy je potřeba se do pracovního tempa dostat postupně, je krátká pauza nejlepší investicí do pracovní efektivity. Zastavte se, natáhněte se, dejte si kávu a nechte mozek chvíli odpočinout. Věřte, že těch pár minut klidu vydá za víc než nekonečné vysedávání u monitoru. 

3. Udržujte drive

Možná je právě ideální čas zamyslet se nad tím, kam se ve svých projektech chcete během podzimu dostat. Chcete se stát mistrem v novém frameworku? Zlepšit se v leadershipu? Zavést si do své práce tři nové aplikace? Dobře promyšlené cíle vám dodají motivaci a energii potřebnou k tomu, aby váš návrat do pracovního tempa měl pořádné grády. IT freelancing je maraton, ne sprint, a chytře zvolené milníky na cestě vám pomůžou neupadnout do pasivity po prvních pár překážkách. 

4. Využijte sílu vztahů

IT pozice, dá se říct, že jakákoli, není jen o kódech a skriptech – je to taky o lidech. Ať jste IT freelancer fungující v remote režimu, nebo interní člen firemního IT týmu, vztahy a komunikace jsou pro úspěch vašich IT projektů klíčové. Po návratu do práce máte ideální příležitost oprášit staré kontakty nebo si vytvořit nové. A nezapomínejte ani na svůj tým – udržování dobrých vztahů a otevřené komunikace je základem nejen pro pohodu na IT projektech, ale i pro jejich úspěch. Takže vytáhněte vizitky, připojte se na LinkedIn a začněte budovat síť, která vás podrží, když to bude potřeba.

5. Zůstaňte flexibilní 

Víte, co vás v pondělí ráno po dovolené může překvapit stejně jako brzký budík? Když zjistíte, že váš projekt změnil směr o 180 stupňů, zatímco jste si v klidu užívali pláže bez signálu. Naštěstí flexibilita patří k výbavě každého superhrdiny. V IT freelancingu se změny dějí rychle a často, a proto je klíčové umět se rychle adaptovat. Nečekané výzvy mohou být nakonec tím, co vás posune o úroveň výš. Takže zůstaňte v klidu, zhluboka se nadechněte a přizpůsobte se situaci. Koneckonců, přizpůsobivost je jedním z důvodů, proč jste v tomto oboru tak úspěšní.

Ať už vedete vlastní IT tým, nebo jste IT expertem v jakékoli specializaci, přejeme vám nový podzimní start v dobré energii a s co nejvyšší efektivitou. A pokud pro svou motivaci potřebujete nový IT projekt nebo čerstvé posily, jsme tu pro vás. Už 10 let vás provádíme světem outsourcingu špičkových IT služeb a chceme vám pomoci s tím, abyste se při práci na svém IT projektu cítili v pohodě.

30 071

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kterým
jsme pomohli

482 900

Úspěšně dodaných
man-days